Babysteps Joulukalenteri 15. Luukku: Ajatuksiani positiivisesta psykologiasta

15

Yksi tärkeä peruspilari stressinhallinnassani on positiivinen psykologia. Positiivinen psykologia on tieteellistä tutkimusta jossa kartoitetaan sitä mikä saa ihmisen voimaan hyvin. Perinteisemmän psykologian keskittyessä pahoinvoinnin ehkäisemiseen, postiviivinen psykologia keskittyy mielen hyvinvoinnin parantamiseen. Positiivinen psykologia ei ole sama asia kun positiivinen ajattelu eikä siinä yritetä tukahduttaa elämän rankkoja vaiheita. Elämä ei ole aina hyvää ja ihanaa, mutta se ei ole myöskään aina rankkaa ja vaikeaa.

Positiivisessa psykologiassa keskeisiä teemoja on vahvuudet, voimavarat ja hyvä olo. Jokaisella ihmisellä on omia, luontaisia vahvuuksia. Oletus on että jos saat käyttää omia vahvuuksiasi, olet tyytyväisempi. Tämä on ainakin minun mielestä kohtuullisen loogista. Vahvuuksista voi lukea suomeksi esimerkiksi täältä ja VIA Character -sivuilla voit tehdä testin jossa selvität mitkä ovat sinun luoneteenvahvuutesi.

Eräs minun luonteenvahvuuksitani on kyky rakastaa ja ottaa vastaan rakkautta. Olin valtavan pettynyt ensimmäisen kerran kun tein testin ja sain ykkösvahvuudekseni juuri tuon vahvuuden. Tein testin monta kertaa uudelleen ja joka kerta tulos oli sama. Kun aloin pohtia asiaa tarkemmin tuo vahvuus on oikeastaan aika itsestäänselvä. Minä olen ihmis-ihminen. Rakastan läheisiäni ja olen valmis tekemään todella paljon läheisteni eteen. Jatkoin pohdintojani ja näin tuossa myös yhden selittävän tekijän siihen että sairastuin. Sairastumiseni pohja syntyi kautena jolloin olin kovin yksinäinen enkä saanut käyttää suurinta vahvuuttani.

Nykyään saan paitsi henkilökohtaisessa elämässäni, myös työelämässä käyttää omia luontaisia vahvuuksiani. Työssäni olen jatkuvasti tekemisissä ihmisten kanssa ja koen todella löytäneeni oman paikkani. Olen myös saanut positiivisesta psykologiasta monia työkaluja joita hyödynnän hyvinvoinnin lisäämiseksi elämässäni. Niistä lisää myöhemmin.

Uusintana Babysteps-blogin viime vuoden stressiä ja stressinhallintavinkkejä käsittelevä joulukalenteri.