2. Luukku: Pelkäätkö sinäkin muutosta?

2

Kun ideoin tätä joulukalenteria yksi tärkeä asia joka piti huomioida oli että jaksanko kirjoittaa tätä. Päätin että teen valmiiksi tekstejä ja jos niitä on tarpeeksi niin sitten julkaisen tämän. Olin jo kirjoittanut valmiiksi ihan toisenlaisen tekstin tälle päivälle, mutta erään tuttavani Facebook kirjoitus sai minut muuttamaan mieleni.

Sen jälkeen kun aloin tehdä töitä stressinhallinnan parissa olen keskustellu monien ihmisten kanssa stressistä. Olen yrittänyt ymmärtää mikä meitä ajaa sinnittelemään ihan älyttömän stressitaakan alla ja sairastumaan sen seurauksena. Oman (hyvin ei-tieteellisen) tutkimukseni perusteella olen sitä mieltä että pelkäämme muutosta. Siedämme mielummin tuttua pahaa kun että heittäydymme tuntemattomaan. Toinen syy on että emme tiedä mitä pitäisi tehdä, mutta se on vähäpätöisempi.

Minä sairastuin vakavaan työuupumukseen ja masennukseen kesken kiihkeimmän työuran. Tiedostin kyllä jollain tasolla että olen sairastumassa, mutta en tiennyt mitään ehkäistäkseni sen. Oli helpompi ummistaa silmänsä kun että olisin oikesti ottanut selvää miten pysäytän väärään suuntaan menevän elämäni. Pelkäsin ottaa selvää.

Kun sairaus pakotti pysähtymään minulla ei ollut enää vaihtoehtoja. Olin sen verran itsepäinen että päätin että en anna sairauden musertaa minua täysin enkä aio luovuttaa. Taistelin ja pidin kaikin voimin kiinni. Kerta toisensa jälkeen matto vedettiin jalkojen alta, mutta minä en silti luovuttanut. Jouduin kuitenkin nöyrtymään ja tuntui että minun suojamuurit kuorittiin ympäriltäni kuten sipuli kuoritaan. Kun olin hyväksynyt tämän, oli myös helpompi hyväksyä muutos.

Minun elämässä kaikki on muuttunut siitä kun sairastuin. Ja hyvä niin, koska nyt olen vihdoinkin onnellinen.

Babysteps-blogin joulukalenteri käsittelee stressiä ja vinkkejä stressinhallintaan. Kaikki blogin kirjoituksia välillä 1.-24.12 kommentoineet ovat mukana arvonnassa, jonka palkintona on kolmen kerran skypen tai puhelimen välillä tapahtuva stressinhallintakonsultaatio (45 minuuttia/kerta) yhdelle henkilölle. Yksi kommentti mihin tahansa kirjoitukseen blogissani 1.-24 joulukuuta on arpalipuke.