Babysteps Joulukalenteri 13. Luukku: Asiantuntijuus

13

Stressistä puhutaan paljon. Media käsittelee aihetta, netissä on paljon eri sivustoja ja yhteistöjä jossa puhutaan stressistä ja stressinhallinnasta. Kurssejakin taitaa löytyä joka makuun. Tämäkin joulukalenteri on vaan yksi monen joukossa. Olen monesti pohtinut että mitä uutta sanottavaa minulla voisi olla. Eikö kaikkea ole jo sanottu? Eikö tämä kaikki ole tuttua ihan meille jokaiselle?

Äsken katsoin Yle Areenalta dokumentin nimeltä Kyseenalaiset asiantuntijat. Siinä tutkitaan meille joka tuutista syötettävää asiantuntijuutta. Dokumentti on ihan mielenkiintoinen ja varmasti maailma on täynnä asiantuntijoita joilla ei ole mitään syytä kutsua itseään asiantuntijaksi. Päällisenä mieleen jää kuitenkin ajatus siitä miksi me tarvitsemme kaikkia näitä asiantuntijoita?

Tämä ilmiöhän ei ole sinäällään uusi, mutta asiantuntijuus on ehkä räjähtänyt käsiin nykymaailmassa. Ehkä nykyään on niin että kun tietoa on saatavilla niin valtavasti, äärettömästi, emme osaa lajitella tietoa vaan tarvitsemme siihen asiantuntijan kertomaan miten asia on.

Minä uskon kuitenkin että me olemme itse oman itsemme parhaita asiantuntijoita. Nyt otan siis kantaa vain stressinhallintaan ja siihen miten jokaisen tulisi suhtautua siihen. Uskon että voimme oppia kuuntelemaan itseämme ja sitä kautta opimme mikä toimii itse kullekin.

Tarvitsemme kuitenkin herättelijöitä ja vaihtoehtoja. On niin helppo jäädä sinnittelemään siihen tuttuun ja turvalliseen. Tarvitsemme kimmokkeen joka herättää meissä halun tehdä jotain asialle. Tarvitsemme myös ideoita siitä mitä voi tehdä. Tässä on ne syyt miksi minä kirjoitan tätä. Haluan oman esimerkin kautta tsempata ja rohkaista sinut ulos omalta mukavuusalueeltasi ja haluan näyttää niitä asioita jotka toimii minulla. En oleta että samat jutut toimii juuri sinulle, mutta haluan rohkaista sinua etsimään ne omat juttusi. Tärkeintä on että teet jotain! Älä luovuta ja luule että kyllä sinulla on aikaa muuttaa elämäsi sitten joskus. Ota yksi pieni askel jo tänään!

Uusintana Babysteps-blogin viime vuoden stressiä ja stressinhallintavinkkejä käsittelevä joulukalenteri.