17. Luukku: Loma lähestyy

17

Olen ollut päätoimisessa palkkatyössä viimeksi huhtikussa 2009. Silloin jäin ensin sairauslomalle ja kypsyteltyäni asiaa muutaman kuukauden sanoin itseni irti elokuussa 2009. Sen jälkeen olen toipunut, kuntoutunut, työkokeillut, toiminut freelancerina, perustanut yrityksen ja tehnyt sivutoimisesti palkkatöitä. En edes muista koska olisin viimeksi ollut täysin lomalla. On minulla ollut toimeettomia ja työssä ollessani rauhallisempia kausia, mutta täysin en ole lomaillut pitkään aikaan. Nyt aion pitää pari viikkoa oikeaa lomaa! Siksi ajauduin pohtimaan mitä meissä tapahtuu kun loma häämöttää kulman takana.

Oman kokemukseni mukaan loman lähestyessä jaksaminen vähenee. Pää on aivan tyhjä ja ajatus ei kulje. Väsymys on valtaisa ja tuntuu että ei jaksaisi enää hetkeäkään. Toisilla iskee heti loman alkajaiseksi kova flunssa tai muu sairaus. Stressi purkautuu kehosta ja elimistö joka on ollut taistelutilassa alkaa pikkuhiljaa taas toimimaan normaalisti.

Parasta olisi jos voisi totuttautua lomaan vaiheittain. Vähentää työtä ja sopeutua alkavaan lomaan. Tosin harvoilla taitaa olla mahdollisuus tähän sillä ennen lomaa pitää saada kaikki rästityöt tehtyä ja työpöytä siivottua lomaa varten. Muistan ainakin itse entisestä elämästäni sen lomaa edeltavän paniikin kun tuntui että kaikki kaatuu päälle eikä millään ehdi saada kaikkea tehtyä.

Tällä kertaa olen onneksi saanut hidastaa tahtia jo parin viikon ajan. Aion nauttia täysin siemauksian lähestyvästä lomasta ja aion sallia itseni levätä. Toivottavasti myös muut saavat kiinni joulun kiireettömyydestä ja käyttävät mahdolliset tulevat lomapäivät myös palautumiseen.

Babysteps-blogin joulukalenteri käsittelee stressiä ja vinkkejä stressinhallintaan. Kaikki blogin kirjoituksia välillä 1.-24.12 kommentoineet ovat mukana arvonnassa, jonka palkintona on kolmen kerran skypen tai puhelimen välillä tapahtuva stressinhallintakonsultaatio (45 minuuttia/kerta) yhdelle henkilölle. Yksi kommentti mihin tahansa kirjoitukseen blogissani 1.-24 joulukuuta on arpalipuke.