1. Luukku: Ensimmäiset askeleet

1

Minun avaimeni hyvään stressinhallintaan ovat itsetuntemus, sopeutuminen tilanteeseen ja muutoksen hyväksyntä. Itsetuntemus tarkoittaa että tiedämme mikä toimii omalla kohdalla ja tiedämme milloin oma stressitaso nousee haitalliselle tasolle. Se mikä toimii yhdellä ei välttämättä toimi toisella ja siksi pitää tutustua omiin tapoihinsa.

Tilanteeseen sopeutumisella tarkoitan sitä että sitä että olemme valmiita tekemään muutoksia elämässämme, jotta stressitaso laskee. Mikään ei ikävä kyllä tule ilmaiseksi, emme voi olettaa että stressitaso laskee ellemme ole valmiit muttamaan tapojamme. Tämä on mielestäni kohta missä monella menee pieleen, itseni mukaan luettuna.

Muutoksen hyväksyntää on se kun hyväksyy että joutuu välillä luopumaan kivoistakin asioista. Ikävä kyllä stressiä voi aiheuttaa myös ne asiat joista nautimme. Tämä on ollut itselleni monesti suurenkin kipuilun asia ja kompastellen olen huomannut että välillä on mm. pakko jättää väliin itselleni tärkeitä menoja.

Uskon, että pienin askelin ja ottamalla yhden asian kerralla, voi jokainen ottaa haltuun myös oman elämänsä stressitekijät. Tämähän ei tarkoita että elämä olisi stressitöntä ja pelkkää ruusuilla tanssimista, vaan sitä että osaamme suojata itsemme kun siihen on tarve.

Babysteps-blogin joulukalenteri käsittelee stressiä ja vinkkejä stressinhallintaan. Kaikki blogin kirjoituksia välillä 1.-24.12 kommentoineet ovat mukana arvonnassa, jonka palkintona on kolmen kerran skypen tai puhelimen välillä tapahtuva stressinhallintakonsultaatio (45 minuuttia/kerta) yhdelle henkilölle. Yksi kommentti mihin tahansa kirjoitukseen blogissani 1.-24 joulukuuta on arpalipuke.